Saturday 8 January 2011

PANDUAN PEMILIHAN BAHAN MENTAH

Makan di luar telah menjadi amalan kebanyakan  rakyat Malaysia. Oleh itu, penyediaan pelbagai jenis makanan secara sihat oleh operator kantin, katerer dan penyediaan makanan  adalah penting. Pemakanan sihat boleh meningkatkan taraf kesihatan penduduk di negara ini. Dalam penyediaan makanan, beberapa langkah perlu diambil semasa membeli, menyimpan, menyedia, mengangkut serta menghidangkan makanan. 

1.0 PANDUAN PEMILIHAN BAHAN MENTAH.

1.1 Sayur-sayuran dan buah-buahan segar:
  • Tidak layu dan kering.
  • Tidak berubah warna atau berbau busuk.

1.2 Ikan segar:
  • Kulit berkilat dan cerah.
  • Kulit tidak berlendir tebal.
  • Mata jernih, bercahaya dan tidak terbenan.
  • Insang berwarna merah cerah.
  • Tidak berbau busuk.
  • Isi pejal dan anjal.

1.3 Daging segar:
  • Berwarna merah cerah.
  • Tidak berbau busuk.
  • Tidak berlendir.
  • Tidak banyak lemak.

1.4 Ayam segar:
  • Kulit berwarna cerah dan tidak lebam.
  • Tidak berlendir dan berbau busuk.
  • Isi pejal dan anjal.
  • Tidak banyak lemak.

1.5 Udang segar:
  • Kulit berwarna cerah dan bersinar.
  • Kepala tidak tertanggal.
  • Tidak berbau busuk.
  • Isi pejal dan anjal.

1.6 Telur segar:
  • Elak memilih telur yang retak, pecah dan diselaputi oleh najis atau kotoran.

1.7 Bijirin dan bijian:
  • Tidak lembab atau basah.
  • Tidak reput dan berkulat.
  • Tidak mengandungi serangga atau bahan asing.

1.8 Makanan proses:

Elak membeli makanan dalam tin yang:
  • Kemek
  • Bocor
  • Berkarat
  • Kembung

THE END

No comments:

Post a Comment